Successivt

Lite bättre hela tiden

Meny Stäng

Mobiltelefonens många användningsområden

En modern mobiltelefon är som en elektronisk verktygslåda. Den har många funktioner förutom att ringa och skicka sms, så om du har en bra telefon kan du spara pengar genom att slippa köpa ytterligare saker! Dessutom är det praktiskt att ha flera funktioner samlade i en enda pryl.

Jag har en ganska ny Sony Ericsson-mobil, och den kan ersätta en mängd andra prylar:

 • Mp3-spelare. Ljudkvaliteten är mycket bra (jag kan koppla in vilka hörlurar som helst), och jag kan använda stora minneskort för att få plats med mycket musik. Programmet för att spela upp musik är halvbra, men duger för mina behov. Stort plus för inbyggda högtalare.
 • Kamera. Bilderna blir ganska bra i dagsljus, men den är riktigt långsam och fungerar dåligt i dunkelt ljus. Den ersätter inte min systemkamera, men är ett halvbra komplement som jag alltid bär med mig.
 • Klocka. Den visar tiden lika exakt som vilket armbandsur som helst. Själv gillar jag att ha klocka på handleden, men jag känner flera som använder mobiltelefonen som klocka.
 • Väckarklocka. Den är mer avancerad än de flesta väckarklockor, bland annat kan jag ställa in så att den bara väcker mig på vardagar, utan att behöva stänga av alarmet på fredag kväll och sätta på det på söndag kväll.
 • Adressbok. Jag kan faktiskt mata in både adress och portkod i telefonen. Liksom e-postadress, födelsedag och mycket mer. Fast idag använder jag oftare Hitta.se än adressboken.
 • Tidtagarur. Tar tid på löpningen och sparar också mellantider! Praktiskt om man ändå använder telefonen som mp3-spelare under joggingrundan.
 • Äggklocka. Nedräkning är användbart framförallt vid matlagning, och telefonen är mer pålitlig och exakt än min analoga äggklocka från Ikea!
 • Radio. En liten, bärbar radio med ganska bra mottagning. Bra när man hellre vill lyssna på radio än mp3, exempelvis för att följa sportsändningar eller lyssna på nyheterna.
 • Anteckningsbok. Jag kan skriva upp saker jag behöver komma ihåg, och till och med sätta alarm som påminner mig.
 • Kalender. Det är visserligen riktigt segt att mata in möten, men om du synkroniserar telefonen med datorn kan du i alla fall se hur ditt schema ser ut.
 • Bärbart tv-spel. När jag har tråkigt på resande fot kan jag alltid ta fram telefonen och spela något spel. Långt ifrån lika bra som en Game Boy, men det är i alla fall något.
 • Ficklampa. Blixten på kameran kan användas som en ficklampa! Mycket smart, och användbart åtminstone inomhus när strömmen har gått. Eller om man är på landet.
 • Miniräknare. Bra att ha när man ska dela en nota eller räkna ut något annat knepigt.

Själv använder jag inte alla dessa funktioner, men senast idag upptäckte jag att det fanns ett avancerat tidtagarur. Det sparar mig ett par hundra kronor när jag slipper köpa en löparklocka som visar mellantider.

Ta en titt på din mobiltelefon och se vad du kan använda den till. Du kanske blir förvånad över hur mycket den kan!

© 2019 Successivt. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.