Successivt

Lite bättre hela tiden

Meny Stäng

Varför är det bra att ha kontakter?

En anekdot från ett program på Discovery Channel, återberättat ur mitt minne:

På 1970-talet, när Motorola ville börja leverera mobiltelefoner och mobilnät i USA, hindrades de av Federal Communications Commission (FCC), som inte gav sitt tillstånd. FCC drog ut på beslutet i totalt åtta år!

Det hade kunnat sluta med konkurs för lilla familjeägda Motorola, som hade investerat oproportionerligt mycket pengar i denna framtidsmarknad, och nu inte kunde tjäna pengar på den. Men företagets styrelseordförande tog saken i egna händer.

Han kände vicepresident George Bush och bad att få ta med sin son och hälsa på i Vita huset. När de sågs, frågade han Bush om han hade sett en mobiltelefon förut, och det hade han aldrig gjort.

Ordföranden räckte honom Motorolas prototyp (som hade täckning just i Washington) och föreslog att Bush ringde hem till sin fru. Det gjorde han, och han blev alldeles fascinerad! Bush sa att ”den här borde du visa för Ron”, alltså president Ronald Reagan.

Bush hämtade Reagan och visade honom telefonen. Även presidenten blev fascinerad och frågade hur det gick med att få ut den på marknaden. Ordföranden svarade att (statliga) FCC drog ut på tiden, men att Motorola var färdiga att lansera sedan många år.

Reagan ringde till FCC och sa till dem att fatta ett beslut, och två månader senare var det klart. Motorola lanserade sin första telefon 1984:

The world’s first commercial handheld cellular phone, the Motorola DynaTAC phone, received approval from the U.S. Federal Communications Commission on September 21, 1983. The 28-ounce (794-gram) phone became available to consumers in 1984.

Man kan ju undra hur det hade slutat om styrelseordföranden inte hade haft bra kontakter…

© 2019 Successivt. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.