Successivt

Lite bättre hela tiden

Meny Stäng

5 tips till nyblivna företagare

Inför intervjun på Webbradion förberedde jag några praktiska tips till blivande och nyblivna (egen)företagare, ifall frågan skulle dyka upp. Nu gjorde den inte det, så jag delar med mig av tipsen här istället:

  1. Människor är nyckeln till framgång. Om du är okänd, hur ska du få nya kunder att upptäcka eller känna förtroende för dig? Man anlitar ju helst någon man känner till, så gör dig känd genom att ”nätverka”. Bjud folk på lunch, delta i mässor och olika evenemang, blogga, twittra etc.
  2. Det är lättare att behålla kunder än att skaffa kunder. Behandla alla dina kunder som VIP-kunder och överträffa deras förväntningar. Påminn dem om att du finns efter avslutat uppdrag, så att du kan fånga upp nya behov och hjälpa dem ytterligare.
  3. Nischa dig, försök inte vara som alla andra. Hur ska du som nykomling kunna slåss med de etablerade? Smala av din verksamhet och erbjud något som ingen annan gör. För att synas måste du skilja dig från mängden, och ju mer desto bättre.
  4. Lev som en student. Dra inte på dig en massa kostnader i början – det är intäkterna som är viktiga. Sätt istället upp mål och belöna dig själv när fakturorna betalas. Köp saker du behöver för att driva företaget framåt, men låtsas inte att du är ett storföretag som ”måste” satsa stora pengar.
  5. Låt inte företaget styra ditt liv. Du har möjlighet till extra stor frihet som företagare, så forma verksamheten efter hur du vill att ditt liv ska vara. Hur mycket vill du jobba egentligen? Vad har du för livsmål och hur passar företaget in i dem? Hur mycket behöver du tjäna för att leva det liv du vill leva?

Har du ytterligare tips? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Uppdatering: Många korta, bra tips från Freelance Switch.

© 2019 Successivt. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.