Successivt

Lite bättre hela tiden

Meny Stäng

Omge dig med goda rådgivare

Som egenföretagare kan det lätt bli så att man gör nästan allt arbete själv – även det man inte är specialist på. Exempel på det är bokföring, ta fram avtal och skapa reklam. Ibland tycker jag själv att det känns tungt, att jag inte vet hur man gör eller inte tycker att resultatet blir bra.

Men du behöver inte vara expert på allt! Det finns hjälp att få.

Se ditt mikroföretag som ett storföretag med avdelningar. Varje avdelning lägger du ut på en konsult som du litar på. När du sedan behöver fatta beslut om företaget, vänder du dig till avdelningarna för råd. Och naturligtvis lägger du ut arbete på de olika avdelningarna.

De vanligaste exemplen på konsulter/rådgivare är redovisningskonsult och revisor, som förutom att sköta bokföring, bokslut och deklaration kan hjälpa till med exempelvis att bestämma om du ska starta ett aktiebolag eller annan bolagsform.

Men även på andra områden är det bra med konsulter/rådgivare. Exempelvis en jurist som hjälper dig med avtal, en PR-byrå som hjälper dig med marknadsföring, en försäkringsmäklare, en bankman, en mentor och så vidare.

Du kan vända dig till specialister inom alla områden för att få råd. Din massör eller naprapat kan ge ovärderliga råd om hur du undviker vanliga problem när man sitter för länge vid datorn, och ”killen på gymmet” kan hjälpa dig att träna rätt för att må bättre och orka mer.

Så fort du behöver göra något utanför ditt kärnområde, bör du fråga dig själv: vem kan hjälpa mig med det här?

Det kanske tar emot att lägga tid på att hitta någon som du litar på, men börja med att fråga dina kolleger om de har någon att rekommendera. Känslan av att ha en expert vid din sida är mycket trevligare än att försöka göra något halvdant på egen hand.

Läs också Tores artikel Anlita inte amatörer, anlita proffs.

© 2019 Successivt. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.