Successivt

Lite bättre hela tiden

Meny Stäng

5 saker som gör dig mer produktiv på kontoret

Sitter du vid datorn hela dagarna bör du ta dig en titt på arbetsmiljön. Inte för att lagen säger det, utan för att göra ditt kontor så bra som möjligt, så att du orkar jobba mer och effektivare. Jag har satt ihop en lista över de fem saker som jag tycker är viktigast:

  1. Bra belysning. Rejält ljus gör dig piggare och gör att ögonen kan slappna av mer. Oavsett tid på dygnet och årstid bör ditt kontor kännas nästan som en sommardag. Satsa på kvalitativa lågenergilampor med ett trevligt ljussken och många watt (jag har 180 W i mitt hemmakontor).
  2. Flera bildskärmar ger högre produktivitet och är bättre än att ha en enda stor bildskärm. Du kan ha många fönster öppna bredvid varandra om du har två eller tre skärmar i bredd, och du slipper växla program lika ofta.
  3. En bra kontorsstol som du kan ställa in rätt och sitta bekvämt bakåtlutad i. Det är faktiskt mer avlastande för ryggen att luta bakåt än att sitta upprätt, och då kan du också behöva fotstöd. Jag använder Ikeas finare stolar, och det fungerar bra än så länge — men innan jag lutade den bakåt hade jag ofta ont i ryggen!
  4. En tyst dator med hög prestanda. Ett ihärdigt surrande eller tjutande från datorn kan vara irriterande, och det är inte bra för produktiviteten. Däremot är stort internminne, snabb hårddisk och processor mycket bra, eftersom du inte behöver vänta på datorn så mycket när du jobbar.
  5. Trådburet nätverk, inte trådlöst eller mobilt! Tyvärr är trådlösa och mobila nätverk inte lika pålitliga och stabila som trådburna. Att få vänta någon extra sekund när du är stressad och söker efter information eller testar något kan vara enerverande. Det trådburna nätverket är igång så fort datorn är påslagen, det behöver inte söka efter accesspunkter och tvingar dig inte att leta efter platser med bättre mottagning.

Laptop-nomader som sitter på kaféer och jobbar bryter nog mot alla dessa regler utom möjligen nummer 4. Ändå kan de producera saker. Samtidigt finns det många tjänstemän med riktigt bra kontor som uppfyller alla tänkbara krav, som slösar bort många timmar varje dag.

Alltså: tro inte att ditt kontor i sig gör dig produktiv, du måste jobba också. Disciplin är mycket viktigare än stolen du sitter i. Men jag inbillar mig att disciplin kombinerat med bekvämlighet ger högre produktivitet än bara disciplin ensamt.

Programmeraren och företagsledaren Joel Spolsky har skrivit en lång och bra artikel om varför det lönar sig att satsa pengar på utvecklarnas kontorsmiljö. Det finns också många bra tips på Stack Overflow i den här diskussionen.

© 2019 Successivt. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.