Har du koll på vilka företag som du investerar i när du köper fonder? Och vad de egentligen sysslar med?

Det är väldigt vanligt att man som privatperson inte orkar sätta sig in i företagens verksamhet och ekonomi, och man vågar inte köpa enskilda aktier eftersom man anser att de är för riskabla. Istället köper man en tjänst i form av en aktiefond, där ett proffs placerar pengarna i flera olika företag. Skönt, då kan man glömma det där och bara vänta på att pengarna växer. Eller?

För det första har du ingen kontroll över fondförvaltaren, så de kan göra dåliga investeringar utan att behöva ta något ansvar för det. (När en fond gått dåligt länge är det lätt för förvaltaren att byta namn på fonden och börja om utan den dåliga historiken.)

Men den här artikeln handlar om att du faktiskt också delegerar ditt moraliska ansvar till förvaltaren.

Vet du varför företag börsnoteras? För att de behöver mer pengar till sin verksamhet, och det får de genom att sälja ut stora delar av företaget. När du köper aktier i ett företag går dina pengar (förenklat sett) till deras bankkonto. Du är alltså med och finansierar deras verksamhet. Du stöttar dem. Precis samma sak sker när du köper aktiefonder, men det är inte lika tydligt för dig vilka företag du finansierar.

Ibland dyker det upp i nyheterna att de statliga AP-fonderna äger andelar i något mindre hederligt företag, och det gäller förstås även andra fonder.

LO-tidningen har en genomgång av var svenska pensionspengar hamnar och listar bland annat företag som anses oetiska eller miljöförstörande. Exempelvis stöttar vi som svenska medborgare och pensionssparare grov miljöförstöring, kärnvapen, militärjuntan i Burma, barnarbete, korruption och så vidare.

Även Svenska kyrkan har stöttat vapenindustrin med sitt aktieinnehav.

Det finns också så kallade etiska fonder som man i teorin ska kunna investera i med gott samvete, men en granskning i Råd och Rön avslöjar att det inte är så enkelt:

Vår tidigare granskning av etiska fonder (2005) visade att många fonder investerade en del av sina pengar i vapen, tobak, spel, porr och alkohol – branscher som de påstod sig undvika. Visserligen begränsade fonderna sitt investerande i dessa branscher, men för konsumenten som hoppats på helt rena pengar fanns det risk att känna sig lurad.

Läs gärna artikeln på Råd och Rön och deras test om du vill veta mer, jag tycker att det var intressant.

Vad finansierar du egentligen? Bryr du dig?