Det verkar som att ju mer vi tänker på oss själva, desto sämre går det.

Vi får sämre betalt och mår sämre på jobbet om vi bara tänker på vad vi ska göra på fritiden och att vi inte får tillräckligt betalt för allt slit. Vi får mindre uppskattning från chefer och kolleger om vi hela tiden svarar ”det ingår inte i mina arbetsuppgifter” när de behöver hjälp. Vi bjuds inte hem till vänner lika ofta om vi inte bjuder hem dem.

Så gör tvärtom: gör allt du kan för dina medmänniskor, dvs chefer, kolleger, vänner, grannar, din partner, dina barn etc.

Det viktiga är att ”givandet” måste ske före ”tagandet”. Du kommer inte få högre lön innan du gör ett bättre jobb. Gå inte och vänta på att alla andra ska skärpa till sig och ge dig det du förtjänar — ge dem allt du kan ge istället.

Zig Ziglar brukar säga det så här:

You can have everything in life that you want if you just give enough other people what they want.

Det fina i kråksången är att även om du gör saker för andra bara för att du själv vill få ut något av det, så kommer du med tiden förvandla dig själv till en barmhärtig samarit. Du kommer upptäcka hur bra du mår av att göra goda gärningar och att ge allt på jobbet. Samtidigt förändras världen omkring dig till det bättre — och du får ut mer av livet.

Uppdatering: Entreprenören James Altucher har skrivit ihop en lista över olika sätt som ditt givande kan ge dig mer tillbaka.