Lisa Ocker skriver på Success Magazine om hur lätt det är att bli ”slav” under tekniken. Många av oss har alltid mobiltelefonerna på (helst ska de ha e-post, Twitter och Facebook också), kollar mailen stup i kvarten, blir avbrutna av MSN eller Skype, surfar på vår iPad framför tv:n och så vidare.

På jobbet stör det produktiviteten, vi tappar fokus när vi blir avbrutna och det tar en stund att komma tillbaka till samma punkt.

På fritiden stör det dock ännu viktigare saker, nämligen våra relationer med andra och oss själva. Sedan jag köpte en smartphone har jag fått höra ganska många gånger ”lägg undan telefonen!” Den innehåller ett oändligt förråd av information och brus via Internet och låter mig kommunicera med hela världen (förutom min fru och dotter som sitter bredvid mig i soffan), så det är lätt att fascineras och förtrollas av den.

(Jag störs ibland också av min frus intensiva sms:ande när som helst, överallt – så det är inte bara Internet som är boven. Och det är nästan löjligt att prata om teknikens negativa påverkan på våra liv utan att ta upp tv:n, som har stulit vår uppmärksamhet och passiviserat oss i många decennier.)

Även Gretchen Rubin på The Happiness Project skriver om teknikens påverkan på oss och nyttan av att koppla ner.

Because of technology, some people feel distracted – they can’t focus, that they can’t pay attention to what’s in front of them because their minds keep jumping around. They aren’t getting their work done; they’re not paying attention to their kids.

Att stänga av alla teknikprylar som ”kopplar upp” oss ger en intimare och mer medveten närvaro i nuet. Att faktiskt lyssna på en annan människa, skratta med sin dotter, tänka utan distraktioner – det är kvalitet. Men ack så svårt.

“Developing your tolerance for being unplugged for several hours at a time allows you to truly engage with people on issues at a higher-quality and more in-depth level,” she says. “Ultimately, you get more done in less time, with better results, and that saves time in the long run as well.”

Ibland kan det vara värt att påminna sig om att tekniken är till för att göra våra liv enklare och bekvämare – men inte lyckligare. Lyckan finns fortfarande ”offline” i form av relationer och meningsfullhet. På bloggen The Good Man skriver Seamus Matlack i artikeln A Man for Others om vad i livet som vi borde prioritera:

When you’re on your death bed and your looking back on your life will you feel happy that you had more money than anybody in your family, or that you started every game for your high school basketball team, or that you got to third base with a girl on prom night? I don’t think so. And if you do, then you probably had an empty life, because what you should feel happy about is that you were a good father, a good son, a good brother, a good friend.