Abraham Lincoln brukade tydligen låna ut pengar till sin bror, men en dag bestämde han sig för att istället lära sin bror disciplin och hjälpa honom att själv tjäna in pengarna. Han skrev ett brev som svar på självaste julafton, och det börjar så här:

Your request for eighty dollars, I do not think it best to comply with now. At the various times when I have helped you a little, you have said to me, “We can get along very well now,” but in a very short time I find you in the same difficulty again. Now this can only happen by some defect in your conduct.

Läs fortsättningen på bloggen 48 Days.

Jag måste säga att jag beundrar ”Abes” ärlighet och omtanke om sin bror — det är betydligt enklare att bara låna ut pengarna än att konfrontera och uppmana till förändring. Det är som i det kinesiska ordspråket:

Ge en man en fisk så ger du honom mat för en dag. Lär en man att fiska, så ger du honom mat för en livstid.