Jag lyckas inte lägga in den här på bloggen, men jag såg för ett tag sedan en kort intervju med David Bach om hur du kan lära dina barn hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt. Några av tipsen är:

  • prata med dina barn om pengar, både om familjens ekonomi och vad saker kostar
  • förklara hur det fungerar med bankkort och bankomater, att det inte är något magiskt utan att det är pengar som har satts in på banken
  • låt barnen tjäna in sin veckopeng genom att göra sysslor hemma (och gör de inte sina sysslor, får de ingen veckopeng)
  • lär barnen att spara sin veckopeng och inte använda allt direkt

Min dotter är drygt fyra månader, så jag väntar nog ett tag till — men sedan vill jag lära henne hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt. Det är ett väldigt viktigt ämne, tycker jag. Framförallt handlar det nog om att förklara, berätta och visa hur vi föräldrar gör.

As a parent, the best way to teach a child about finances is to be a role model. You should show restraint with money. Your child should see you budget, comparison-shop and make regular contributions to a savings account. It’s not enough to talk the talk, you’ve got to walk the walk.

Ovanstående citat hämtat från Forbes artikel Teaching Kids About Money. Det finns en hel del skrivet i ämnet, några artiklar som jag tycker verkar bra: